handgreep_houten_kozijnen

Wanneer kozijnen binnen schilderen?

Er is altijd veel te doen over het schilderen van de kozijnen aan de buitenzijde en hier is dan ook bijzonder veel informatie over te vinden. Wilt u echter aan de slag met het schilderen van de binnenzijde van de kozijnen, dan is er minder informatie terwijl er minstens zoveel factoren zijn om rekening mee te houden. Wanneer u de levensduur van uw houten kozijnen wilt verlengen, is op tijd en goed schilderen van de kozijnen binnen namelijk wel van groot belang. Daarom hebben we deze blog volledig gewijd aan dit onderwerp.

Hoe vaak moeten de kozijnen binnen geschilderd worden?

Professionele schilders raden aan om de kozijnen binnen eens in de 5 tot 10 jaar te schilderen. Dat is een redelijk ruime indicatie, die alles te maken heeft met de staat van het kozijn, de ligging (vooral met betrekking tot bijvoorbeeld zonlicht en andere mogelijke weersinvloeden) en de kwaliteit van de verf die gebruikt is bij de laatste keer schilderen. U kunt vaak zelf goed zien wanneer het houten kozijn aan een nieuwe verflaag toe is, omdat de oude verflaag de kleur verliest of er delen van het kozijn zichtbaar worden.

Bij schade aan het houten kozijn doet u er verstandig aan om eerst de schade te repareren voordat u gaat schilderen. Niet alleen omdat het kozijn er dan beter uitziet, maar ook omdat de binnenkant van het kozijn op die manier aanzienlijk beter beschermd is.

Bij welke temperatuur kan ik de kozijnen het beste schilderen?

Op het verfblik staan de laagste en hoogste aangeraden temperatuur die aangeraden worden voor het gebruik van de verf. Dit is doorgaans tussen de 5 en 25 graden. Aangezien het gaat om het schilderen van de kozijnen aan de binnenzijde, is een temperatuur tussen de 18 en 22 graden ideaal. Ook omdat deze temperaturen ervoor zorgen dat de verf sneller zal drogen dan bij lagere temperaturen.

Houd rekening met verwarmingselementen

Het gaat niet om de temperatuur midden in de kamer, maar om de temperatuur van het oppervlak waar de verf aangebracht wordt. Staat er een verwarmingselement vol open en is deze gemonteerd onder het kozijn (wat standaard is), dan kunt u erop rekenen dat de temperatuur daar aanzienlijk hoger is dan de 20 graden die uw thermometer aangeeft. Zorg er daarom vooral voor dat verwarmingsbronnen in de buurt van de kozijnen correct afgesteld zijn.

Moet ik eerst de kozijnen of juist de muren schilderen?

Wilt u de kozijnen binnen schilderen en moeten de muren ook gedaan worden? Dan moet u bepalen of u eerst de muren of eerst de kozijnen doet. De meeste professionele schilders raden aan om eerst de kozijnen in de verf te zetten, omdat het verwijderen van muurverf van kozijnen (bij een foutje) makkelijker is dan het verwijderen van kozijnverf van de muren. Uiteraard komt hier meer bij kijken en kan dit per situatie of persoonlijke voorkeur verschillen.

Te vroeg beginnen of te lang doorgaan: het risico van condensvorming

Het lijkt aantrekkelijk om ’s morgens erg vroeg te beginnen of lang door te gaan op de avond om ervoor te zorgen dat de klus geklaard wordt. Wanneer de isolatie van de woning niet goed geregeld is of er grote temperatuurschillen zijn tussen dag en nacht, is dit echter helemaal geen verstandig plan. De temperatuurschommelingen kunnen namelijk zorgen voor condens. Probeer daarom altijd bij een (redelijk) gelijke temperatuur te schilderen. Vooral bij oudere gebouwen is het goed om hier rekening mee te houden, omdat deze vaak gevoeliger zijn voor condens.

Zelf kozijnen binnen schilderen of liever uitbesteden?

Kozijnen binnen schilderen kunt u gewoon zelf zolang u goed ter been bent en de tijd vrij kunt maken om dit rustig en zorgvuldig te doen. Goede materialen en gereedschappen zoals kwasten, ladders of opstapjes maken het werk aanzienlijk makkelijker. Denk bij het schilderen vooral aan de veiligheid. Hoewel het een aantrekkelijk idee kan zijn om even in de vensterbank te gaan staan om de bovenste latten te kunnen schilderen, is dit precies wat ervoor zorgt dat de meeste mensen tijdens het thuis klussen een ongeluk krijgen dat voor een ziekenhuisbezoek zorgt.

Wilt u het schilderen van de kozijnen binnen liever overlaten aan een vakman? Dat kan uiteraard. In dat geval raden we u sterk aan om een offerte op te vragen bij verschillende schilders, zodat u niet te veel betaalt voor de klus. Houd er wel rekening mee dat dit alsnog werk voor u kan betekenen, omdat de raamkozijnen wel vrij moeten zijn zodat de schilder aan de slag kan.

Een aantal tips voor kozijnen binnen schilderen

  • Zorg voor voldoende ruimte voordat u begint met schilderen.
  • De juiste materialen, gereedschappen en verf maken zowel de klus als het eindresultaat aanzienlijk beter.
  • Plak de randen af waar de verf niet moet komen en plaats oude kranten op de grond om het onbedoeld schilderen van uw vloer tegen te gaan.
  • Zijn de kozijnen erg beschadigd en moeten deze eigenlijk vervangen worden? Bestel dan liever nieuwe houten kozijnen, want het schilderen van deze kozijnen doet vrij weinig voor de levensduur in verhouding tot het werk en de investering voor het schilderen van de kozijnen.
Scroll naar boven