Maatwerk kozijnen

Kozijnen op maat bestellen omdat maatwerk simpelweg loont

Er is niets zo vervelend tijdens een verbouwing of renovatie dan te horen dat iets niet mogelijk is. U heeft een idee in uw hoofd en wilt uw woning omtoveren tot het paleisje dat u in gedachten had op het moment dat u het winnende bod op het huis plaatste. Dat vervolgens iets niet kan omdat u niet op een van de standaardmaten uitgekomen bent en daarom heel het idee aangepast moet worden, is niet iets waar u op zit te wachten. Gelukkig hoeft dat ook niet wanneer het gaat om het vervangen of laten plaatsen van houten kozijnen, want u kunt deze gewoon op maat bestellen zodat uw project wél gewoon van de grond kan komen.

Waarom zitten we tegenwoordig zo vast aan de standaardmaten?

We leven in een tijd waarin de prijs-kwaliteitverhouding belangrijker is dan ooit, maar waarbij te vaak de nadruk gelegd wordt op de prijs. Dit heeft ervoor gezorgd dat de fabrikanten van kozijnen vooral werken met standaardmaten die in de bouw gebruikt worden. Op deze manier kunnen zij namelijk de kozijnen in veel grotere aantallen tegelijkertijd maken, waardoor de prijs per kozijn een paar euro lager uitvalt. Dit geldt overigens voor alle soorten kozijnen, waaronder deurkozijnen en raamkozijnen.

Bij de nieuwbouw let de aannemer vervolgens ook op de kosten, net als de architecten die vooral hun ontwerp willen verkopen. Daarom vindt u hier opnieuw de standaardmaten weer terug waarmee zij niet meer weg te denken zijn uit de bouwwereld. Op zich niets mis mee uiteraard (de standaardmaten zijn niet uit de lucht komen vallen, er is wel degelijk veel aandacht aan besteed), maar het is een bijzonder beperkende factor wanneer u zelf iets wilt ontwerpen of uw woning aan wilt passen naar uw eigen smaak.

Kozijnen op maat bestellen, waar moet ik rekening mee houden?

Bij het bestellen van kozijnen op maat is het belangrijk dat u rekening houdt met eventuele vergunningen die aangevraagd moeten worden (bij grote veranderingen in het straatbeeld). Bent u van plan een nieuw kozijn te (laten) plaatsen? Dan komen er nog veel meer factoren bij kijken, waaronder bouwtechnische factoren omdat het gebouw wel geschikt moet zijn om een nieuw kozijn te plaatsen. In de meeste gevallen komt het erop neer dat er een aannemer of bouwkundig architect langs moet komen om te berekenen wat er precies mogelijk is zonder dat de woning direct gevaarlijk wordt.

Wilt u een bestaand kozijn vervangen door een soortgelijk kozijn op maat, dan hoeft u geen rekening te houden met bovenstaande alinea.

Meer mogelijkheden met maatwerk (en niet alleen voor de creatieveling)

Bij het plaatsen van kozijnen gaat het vaak om nieuwbouw of het aanpassen van een nieuwere woning. Wanneer het gaat om maatwerk kozijnen, dan is er ook een ander gebied dat even in de schijnwerpers gezet moet worden. Landelijke woningen, oudere hoeves, monumentale panden en prachtige authentieke woningen in de oudere dorpen in Nederland zijn zeer populair tegenwoordig en worden vaak als klusproject gekocht om dit te verbouwen tot een droomstulpje.

Mensen die zich hiermee bezighouden, merken al snel hoe vervelend standaardmaten kunnen zijn. In geen van deze woningen is namelijk gebruik gemaakt van standaardafmetingen voor de kozijnen. Op dat moment is het nóg lonender om te kiezen voor maatwerk kozijnen. Niet alleen omdat u dan minder werk heeft aan het vervangen van de kozijnen, maar ook omdat u die originele uitstraling van het pand kunt behouden.

Hoe werkt het eigenlijk?

  • Wanneer u nog geen duidelijke wensen heeft, kijken we samen naar uw situatie en de mogelijkheden, waarbij we u persoonlijk adviseren. Heeft u wel een duidelijk idee over wat u wilt, dan kan deze stap uiteraard overgeslagen worden.
  • Wij gaan met uw wensen aan de slag en maken een 2D-schets op maat waarin we onder andere de kleuren, draairichtingen en afmetingen verwerken. Alle keuzes maakt u uiteraard zelf, het wordt immers uw kozijn.
  • Gaat u akkoord met de schets? Dan maken we het houten kozijn op maat voor u.
  • Wanneer het kozijn klaar is, wordt deze op het aangegeven adres geleverd op het afgesproken aflevermoment, zodat er iemand aanwezig kan zijn om het kozijn in ontvangst te nemen.

Beter dan zelf kozijnen aanpassen

Standaardmaten zijn vervelend, maar bestaande kozijnen aanpassen is nog veel vervelender. We raden dit ten zeerste af, omdat het vaak meer moeite is dan dat het oplevert. Door de afmetingen zelf aan te passen, verliest het kozijn niet alleen de kracht en integriteit, maar komt u vervolgens ook met problemen rond het plaatsen van glas met afwijkende afmetingen. Het is aanzienlijk makkelijker om te kiezen voor kozijnen die op maat gemaakt zijn aan de hand van uw wensen en eisen. Wij kunnen u altijd raam- en deurkozijnen leveren die perfect passen bij het idee dat u in gedachten heeft en nu eindelijk uit kunt (laten) voeren.

Scroll naar boven