Kozijnen vervangen vergunningsvrij of toch niet?

Er zijn veel verbouwingen, renovaties en aanpassingen waarvoor u eerst een vergunning aan moet vragen. Op het moment dat u aan de slag gaat met de kozijnen, kan het zo zijn dat u de kozijnen vergunningsvrij vervangen kunt, maar in veel gevallen zal er toch een digitaal bezoekje aan de gemeente aan voorafgaan om de juiste vergunningen in huis te halen. Om u wat meer informatie en inzicht te geven over vergunningsvrij kozijnen vervangen, hebben we de belangrijkste informatie voor u verzameld op deze pagina. Mocht u na het lezen twijfelen, vraag het dan altijd na bij uw gemeente of neem contact met ons op zodat wij met u mee kunnen kijken.

De regels rond het beïnvloeden van het straatbeeld

In Nederland geldt dat voor verbouwingen waarbij het straatbeeld niet (ernstig) beïnvloed wordt, geen vergunningen nodig zijn. Wat betekent dit nou concreet? Wanneer u een kozijn vervangt door een soortgelijk kozijn (dezelfde afmetingen en nagenoeg dezelfde kleur), dan is er geen vergunning nodig. Logisch, want wanneer het kozijn goed geplaatst is, zal een onoplettende voorbijganger niet eens merken dat u een nieuw kozijn heeft.

Dit geldt niet alleen voor het vervangen van kozijnen, maar om alle verbouwingen en nieuwe bouwplannen. Blijft het straatbeeld grotendeels gelijk en hebben uw plannen geen grote gevolgen voor hoe het straatbeeld er nu uitziet, dan kunt u in de meeste gevallen gewoon direct aan de slag zonder een vergunning.

Wanneer het niet mogelijk is om kozijnen vergunningsvrij te vervangen

Wanneer het kozijn dat u wilt vervangen aan de straatzijde ligt en duidelijk vanaf de weg of het trottoir zichtbaar is én u een ingrijpende verandering door wilt voeren (zoals een compleet ander kozijn), dan heeft u wel een vergunning nodig. Dit geldt ook voor het aanpassen van hoe het kozijn eruitziet, zoals het vervangen van een kozijn met veel kleinere raampjes door een kozijn met één massieve glasplaat en geen onderverdeling in het kozijn zelf.

Tip: wilt u weten of u een vergunning nodig heeft voor verbouwingen aan uw woning en wilt u direct zien of u kozijnen vergunningsvrij kunt (laten) vervangen? Doe dan de online check om te zien wat de mogelijkheden zijn. Deze check geeft geen doorslaggevend antwoord, maar kan wel goed gebruikt worden om een duidelijke indicatie te geven.

Is het kansloos om een vergunning aan te vragen wanneer kozijnen vergunningsvrij vervangen niet kan?

Hoewel niemand zit te wachten op extra handelingen en het invullen van papierwerk, is het niet zo dat een vergunningsaanvraag kansloos is. Sterker nog, met een goed plan is het prima mogelijk om een vergunning te krijgen, tenzij het gaat om een karakteristieke woonwijk of een monumentaal pand. Houd er echter wel rekening mee dat het even kan duren voordat de instanties de aanvraag verwerkt hebben. De gemeente geeft doorgaans bij de aanvraag al aan wanneer er antwoord verwacht kan worden. Zorg er daarom altijd voor dat u de aanvraag op tijd indient, zodat u daadwerkelijk aan de slag kunt met kozijnen op het moment dat dit u goed uitkomt.

In welke gevallen kunnen kozijnen gewoon zonder vergunning vervangen worden?

Op het moment dat u aan de slag wilt met kozijnen die niet naar de straatzijde gekeerd zijn (zoals een achtergevel of zijgevel die niet naar de straatkant gericht is), dan is er in nagenoeg alle gevallen geen vergunning nodig. Ook wanneer het gaat om andere kozijnen dan de kozijnen in het hoofdgebouw zelf, zal de Rijksoverheid doorgaans geen vergunningseis hanteren aangezien de kozijnen in het hoofdgebouw zelf ongewijzigd blijven en dit bepalender is voor het straatbeeld dan eventuele bijgebouwen.

Moet ik contact opnemen met mijn gemeente om een eenduidig antwoord te krijgen?

Er zijn tal van regels, zeker wanneer het ook nog eens gaat om het verplaatsen van een kozijn of toevoegen van een extra raam. Wilt u zeker weten dat u geen regels overtreedt en de juiste keuzes maakt zonder vervolgens een boete of verbouweis op de deurmat te krijgen? Dan doet u er verstandig aan even navraag te doen bij de gemeente. Deze kan relatief eenvoudig inschatten of er een vergunning nodig is voor de verbouwing, of dat u gewoon aan de slag mag met het vervangen van uw kozijnen.

Kies het beste kozijn voor uw gevel en situatie

Bent u van plan om het kozijn te vervangen door een soortgelijk kozijn om onder de vergunningseis uit te komen of heeft u geen vergunning nodig en kunt u eindelijk het kozijn (laten) plaatsen dat u graag wilt hebben? Laat ons weten wat u nodig heeft of laat ons met u meekijken zodat u direct het beste kozijn kunt regelen voor uw situatie én gevel.

Scroll naar boven