Kozijnen en klimaatverandering; belangrijke keuzes bij bouwen en verbouwen

Klimaatverandering, broeikaseffect, CO2-uitstoot, de toenemende energiebehoefte en het schaarse karakter van fossiele brandstoffen; het zijn onderwerpen waar u dagelijks over leest. Veel mensen willen graag hun steentje bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en het behoud van de planeet. Dat kan makkelijker dan u denkt. Bijvoorbeeld door de thermostaat lager te zetten of afval te scheiden. Wist u dat de aanschaf van houten kozijnen ook te maken heeft met het tegengaan van de klimaatverandering? Door de juiste houten kozijnen te bestellen, draagt u een flink aantal steentjes bij.

Alsof het gebruik van hout goed is voor het milieu en het klimaat

Hoewel het u wellicht wat vreemd in de oren klinkt, is het gebruik van hout juist bijzonder goed voor het klimaat en het milieu. Hout is namelijk makkelijk te bewerken (daarmee kost het minder energie) en heeft een lager soortelijk gewicht (makkelijker te vervoeren) dan tal van andere bouwmaterialen. Daar houdt het overigens niet mee op. Verantwoorde, duurzame bosbouw zorgt ervoor dat de bomen gedurende heel hun groeiperiode CO2 opnemen uit de lucht en omzetten in zuurstof (fotosynthese) én er een nieuwe boom gepland wordt op het moment dat er gekapt wordt.

Dit hout met PEFC- of FSC-keurmerk zorgt er daarnaast voor dat tropische bossen gewoon kunnen blijven staan, zoals al met al toch het idee is van een duurzamere manier van omgaan met onze planeet. Door het juiste hout te gebruiken en op een goede manier om te gaan met de bomen wordt ervoor gezorgd dat het gebruik van hout als bouwmateriaal een betaalbare, goedkope én groene optie is.

Wat zijn andere klimaatvoordelen van houten kozijnen?

We noemden al eerder dat hout makkelijker te bewerken is. Het kappen en zagen van een boom kost minder energie bij het verwerken van een ruwe basis tot een eindproduct dat gebruikt kan worden. Vergelijk het zagen van een boom in planken maar eens met de enorme smeltovens die nodig zijn om staal te maken. Of de fabrieken waarin kunststof met tal van chemische processen tot eindproduct verwerkt moet worden, dat daarna nauwelijks of niet meer aangepast kan worden, terwijl hout vaak zelfs ná de functie van houten kozijn opnieuw ingezet kan worden.

Laten we een sprong nemen van het bos naar de kozijnen in uw woning. Wist u dat warmte ook verloren kan gaan door de kozijnen in uw woning? Vooral bij oudere kozijnen is dit goed merkbaar. Om optimale isolatiewaardes te kunnen halen, heeft u niet alleen glas nodig met een lage U-waarde, ook het materiaal van de kozijnen zelf moet een goede isolatiewaarde bieden. Bij hout kunt u altijd rekenen op optimale waardes, zeker wanneer u kiest voor hardhout (bijvoorbeeld van loofbomen). Uiteraard is het verstandig om bij het uitzoeken van uw nieuwe houten kozijnen de isolatiewaardes in de gaten te houden; deze kunnen afwijken van houtsoort tot houtsoort namelijk.

Levensduur en het onderhoud met het oog op klimaatverandering

Gaat het om groene en duurzame bouwmogelijkheden en materialen, dan gaat het al snel om levensduur en onderhoud. Hoe langer de levensduur is en hoe minder onderhoud het materiaal vergt, hoe groener de optie is. Houten kozijnen hebben een lange levensduur (zij gaan gemiddeld makkelijk langer dan een generatie mee) en ook op het gebied van onderhoud vinden we veel voordelen. Zo is jaarlijks afnemen van de kozijnen genoeg voor de eerste vijftien jaar, waarna er een keer grondiger onderhoud nodig is.

Duurzame houten kozijnen bestelt u goedkoop en makkelijk bij ons

Bent u op zoek naar houten kozijnen met een duurzaam karakter waarbij rekening gehouden wordt met klimaatverandering, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Kijk direct naar het aanbod aan houten kozijnen of neem contact met ons op zodat we u persoonlijk verder kunnen helpen.

Scroll naar boven