Houten vs kunststof kozijnen nieuw (3)

Houten of kunststof kozijnen; wat is de beste optie?

Wanneer u kozijnen nodig heeft, zijn er tal van opties. Een van de belangrijkste afwegingen is de keuze voor het materiaal. U kunt houten kozijnen kiezen, of toch voor kunststof kozijnen gaan. Waar het ooit makkelijk was om te kiezen, is het tegenwoordig aanzienlijk lastiger geworden. Staat u voor de grote vraag of u houten of kunststof kozijnen zoekt, dan bent u op de juiste pagina beland. Wij leggen u graag het verschil uit. Waarom is het nu zo lastig om te kiezen tussen houten versus kunststof kozijnen en wat is nou eigenlijk de beste keuze voor uw woning of bedrijfspand?

Houten kozijnen versus kunststof kozijnen

Zo’n twintig jaar geleden was het makkelijk om te kiezen tussen houten en kunststof kozijnen. Hout won het eigenlijk in nagenoeg alle gevallen. Zeker wanneer het niet ging om de investering zelf, maar om het uiterlijk en de kwaliteit van de kozijnen. Houten kozijnen wonnen het eigenlijk op elk vlak van de kunststof kozijnen, die niet inbraakveilig waren, er ontzettend goedkoop uitzagen en ook nog eens zeer beperkt aanbod hadden, waarmee het voor veel mensen niet echt een optie was.

Tegenwoordig is de kloof tussen kunststof en houten kozijnen vele malen kleiner. De kunststof kozijnen van nu zijn vele malen beter dan de kunststof kozijnen van 20 jaar geleden. De mate van afwerking is in veel gevallen zelfs zo goed dat deze kozijnen niet van de houten tegenhanger te onderscheiden zijn. Ook is het onderhoudsarme karakter een grote factor; de hoge kwaliteit van de kunststof kozijnen van tegenwoordig zorgt ervoor dat zij veel minder onderhoud vergen én een langere levensduur hebben dan de kozijnen van vroeger.

Hoe zit het dan met de inbraakveiligheid? Die is ook beter geworden, maar alleen wanneer er een stalen profiel gebruikt is in het kozijn. Vaak worden stalen profielen gebruikt bij het maken van kunststof kozijnen om de kracht van het kozijn te garanderen. Zeker bij grotere kozijnen is dat praktisch, omdat het kozijn sterk genoeg moet zijn. Bij kleinere kunststof kozijnen wordt niet standaard gekozen voor een stalen profiel. Het zou de inbraakveiligheid ten goede komen, maar het zou nadelig zijn voor de prijs.

Concreet betekent dit dat het kiezen van een kunststof of een houten kozijn lastiger is. Sterker nog, veel bouwprofessionals kunnen het verschil tussen houten en kunststof kozijnen niet eens meer zien vanaf een afstand.

Welke kozijnen bieden de meeste opties?

Laten we beginnen met de mogelijkheden op het gebied van de keuzevrijheid. Hout biedt de mogelijkheid om makkelijk aanpassingen te doen in het productieproces. Dat ziet u terug aan het feit dat wij alle hardhouten kozijnen altijd op maat kunnen maken. Ongeacht het profiel dat u nodig heeft of de afmetingen die u kiest. Hout is een natuurlijk product dat in grotere lengtes geleverd wordt bij ons, waar we vervolgens makkelijk mee aan het werk kunnen gaan.

Kunststof is een ander verhaal. In de meeste gevallen worden de profielen voor kozijnen in massa gemaakt, waarbij geen keuzevrijheid is en het niet mogelijk is om wensen door te geven, omdat u vastzit aan de standaardmaten en de gebruikelijke profielen. Moet een complete productielijn aangepast worden omdat u een speciaal kozijn nodig heeft, dan kost dit vaak al snel meer dan een hardhouten kozijn op maat.

Ook is het aanpassen van een houten kozijn dat al geplaatst is makkelijker dan het aanpassen van een kunststof kozijn. Zeker wanneer u zelf iets wilt veranderen. Het is wel verstandig om goed op te letten bij het knutselen met kozijnen; verkeerde aanpassingen verkorten de levensduur van de houten kozijnen namelijk aanzienlijk.

Zijn er eisen verbonden aan de keuze voor kunststof of houten kozijnen?

Er wordt nog regelmatig gedacht dat monumentale panden niet van kunststof kozijnen voorzien mogen worden. Dat is niet helemaal waar. U mag een kunststof kozijn plaatsen wanneer deze een identieke uitstraling heeft als het kozijn dat vervangen wordt. Hier is wel een vergunning voor nodig, waarbij vaak aangegeven moet worden dat de houtnerfstructuur en de houtkleur terugkomen in het kunststof kozijn.

Houten kozijnen zijn voor veel mensen toch de logischere keuze voor monumentale panden, omdat dit niet ‘goedkoop’ aandoet. Houdt u er rekening mee dat u voor deze aanpassing ook vaak een vergunning nodig heeft? Dat is direct ook de reden waarom meestal alle beschadigde kozijnen in oudere panden in één keer vervangen worden.

Kiest u voor houten of kunststof kozijnen?

Houten kozijnen hebben iets meer onderhoud nodig, maar zijn gemiddeld wel iets inbraakveiliger dan kunststof kozijnen. Het grootste verschil zit in de beschikbaarheid van afwijkende modellen; in dat geval wint het houten kozijn met gemak. Zoekt u een specifiek kozijn op maat of wilt u zelf een kozijn laten ontwerpen, dan komt u al snel bij onze hardhouten kozijnen op maat uit. In alle andere gevallen is de strijd tussen houten versus kunststof kozijnen toch al snel een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Scroll naar boven