Soorten beglazing

Glas kozijnen: verschillende soorten beglazing

De dikte van glas kozijnen zegt niet alles

Naast de dikte van de glas kozijnen, kijk je ook naar hoeveel glazen je achter elkaar plaatst (enkel, dubbel of triple). Ook het soort glas en de afwerking van het glas spelen een grote rol in het bepalen welk glas het beste aansluit bij uw specifieke woon- of bedrijfswensen. Er is speciaal glas met een hoog rendement, zogenaamd akoestisch glas, veiligheidsglas en zelfs zonwerend glas. Bij elk type glas hoort een U-waarde, waarin de thermische isolatiewaarde wordt uitgedrukt. In de regel geldt dat hoe lager deze U-waarde is, hoe beter het rendement van isolatie.

De U-waarde van enkel glas

Door de geschiedenis heen werd lange tijd vrijwel alleen enkel glas gebruikt. Enkel glas heeft echter een hoge U-waarde, van maar liefst 5,8 W/m²K. Dit houdt in dat de isolatie verre van optimaal is. Kozijnen van enkel glas worden tegenwoordig niet meer geplaatst. In ieder geval niet bij nieuwbouwprojecten. Dat heeft onder andere te maken met de richtlijnen tot verduurzaming. Tegenwoordig komt u alleen nog dubbelglas kozijnen tegen en soms triple glas kozijnen.

De U-waarde dubbel glas

Dubbel glas heeft een aanzienlijk lagere U-Waarde, namelijk 2,8 W/m²K. Dat houdt in dat dubbel glas een stuk beter isolerend werkt. Het geheim van succesvol isoleren zit hem in de spouw. Dit is de ruimte die bestaat tussen twee glasbladen. Deze is met (droge), stilstaande lucht gevuld. In de praktijk geldt dat hoe dikker de ruimte in de spouw is, hoe beter deze isoleert. Tegenwoordig hebben nieuwbouwwoningen allemaal minstens dubbelglas. Dat geldt ook voor de meeste opgeknapte oudere woningen: met dubbel glas kozijnen kunt u flink besparen.

Driedubbel glas: het crème de la crème van de kozijnen

Als het aankomt op isolatie zijn triple glas kozijnen absoluut het puntje van de zalm. Triple glas heeft een U-waarde wan rond de 0,6 W/m²K. Met iets smallere spouwen (er is namelijk niet altijd ruimte voor een brede spouw) komt u eerder op een waarde van 0,7 of 0,8 uit. Net als bij hoog rendementsglas is de spouw van deze kozijnen met argon opgevuld. Krypton werkt zelfs nog een stukje beter: dit kan leiden tot U-waardes die rond de 0,4 W/m²K liggen.

Wat is hoogrendementsbeglazing?

Hoogrendementsbeglazing is speciaal afgezet op één van de spouwkanten van isolatieglas met een coating van metaal die warmte reflecteert. Bij een enkele coatingslaag kunt u al een U-waarde bereiken van 1,1 W/m²K. Met een dubbele of zelfs driedubbele coating zelfs 1,0 en 0,9 W/m²K. Hoogrendementsglas kan twee of drie keer beter kan isoleren dan ‘normaal’ dubbel glas.

Wat is akoestisch glas?

Akoestisch glas heeft, zoals de naam al aangeeft, te maken met de akoestiek van het glas. In een omgeving met veel lawaai (bijvoorbeeld aan het spoor, naast een openbare weg, of in de buurt van een vliegveld) kunnen akoestische kozijnen een ideale optie zijn om het geluid in te dammen. In de regel geldt dat hoe dikker het akoestisch glas is, hoe meer geluid het tegenhoudt. De beste resultaten bereikt u door bladen te combineren met verschillende diktes.

Het beste akoestische resultaat?

Akoestisch isolatieglas plaatsen is stap één. Nog effectiever is de aanbreng van isolatieglas in combinatie met veiligheidsglas (gelaagd). Wat voor geluidsoverlast wil u buiten de deur (het kozijn) houden? zijn dit vooral geluiden met een hoge frequentie, of juist die met een lage frequentie? Het beste is de situatie aan de glasexpert voor te leggen, zodat deze u goed kan adviseren.

Hoe werkt zonwerend glas?

Zonwerende kozijnen plaatsen is vooral aan te raden bij glazen die gericht zijn op het zuiden, het zuidwesten, westen of zuidoosten. Het voordeel van zonwerend glas werkt twee kanten op: in de zomer houdt het (felle) zonnestralen en warmte binnen, terwijl die warmte in de winter juist wordt vastgehouden. Meestal heeft zonwerend glas een wat donkerdere tint dan andere soorten beglazing. Het is voor anderen ook moeilijker naar binnen kijken. Tegenwoordig zijn er ook ‘neutrale’ zonwerende glazen, die nauwelijks nog kleurverschil hebben.

Wat is veiligheidsglas?

Veiligheidsglas heeft te maken met preventie van inbraken. Grof gezegd heb je twee soorten veiligheidsglas: gehard en gelaagd. Gelaagd glas zijn luchtdicht verlijmde glasplaten (twee of meer), met één of meerdere PVB-folies ertussen. Alles is transparant. Gehard glas is glas dat een thermische behandeling heeft gekregen, waardoor het een stuk sterker is dan gewoon glas. Gehard glas wordt minder in kozijnen gebruikt, maar meer in tafels en (binnen)deuren.

Waarom kiezen voor Deluxkozijnen?

Deluxkozijnen is een absolute expert op het gebied van kozijnen. De hardhouten kozijnen zijn zowel kwaliteit als betaalbaar en afgewerkt op het hoogste niveau. De vakkrachten met jarenlange ervaring maken alleen gebruik van de allerbeste materialen. Deluxkozijnen streeft naar proactief partnerschap met de klant. Dus wat voor kozijnen je ook zoekt: Deluxkozijnen is het antwoord.

Scroll naar boven