Houten kozijnen vervangen

Houten kozijnen vervangen; een complete handleiding

Houten kozijnen vervangen; wat zijn de kosten van houten kozijnen vervangen? Wanneer moeten de kozijnen vervangen worden en waar moet u eigenlijk op letten bij het vervangen van de houten kozijnen? Het vervangen van houten kozijnen kan flink in de kosten lopen, zeker wanneer er ook beschadigd materiaal naast de kozijnen verwijderd en vervangen moet worden. Kiest u voor onze houten kozijnen, dan weet u zeker dat u direct voor de komende jaren klaar bent en dat er geen nieuwe kosten gemaakt hoeven te worden op korte termijn.

We leggen u graag uit hoe u zelf houten kozijnen kunt vervangen en waar u precies op moet letten. Bij correcte montage vallen de kosten van de houten kozijnen zelf niet lager uit, maar aangezien de kozijnen op deze manier een veel langere levensduur hebben, zorgt dit er uiteindelijk wel voor dat de prijs van de houten kozijnen lager is omdat zij langer meegaan.

Wanneer moeten de houten kozijnen vervangen worden?

Bij kleine beschadigingen aan het houtwerk hoeft u de kozijnen niet direct te vervangen. Het verwijderen van het rotte of beschadigde materiaal en opvullen met nieuw materiaal (‘vloeibaar hout’) is genoeg om de kozijnen weer een paar jaar mee te laten gaan. Maakt u de kozijnen regelmatig schoon met gewone reinigingsmiddelen, dan ziet u de schade bijtijds zodat u direct in kunt grijpen.

Verwijder rottend of beschadigd materiaal altijd zo snel mogelijk. Hoe langer u wacht, hoe groter de schade aan het kozijn is. Wacht u te lang of heeft u de schade niet op tijd opgemerkt, dan bestaat het risico dat de kozijnen vervangen moeten worden. Houten kozijnen worden daarnaast vaak vervangen bij renovatie of aanpassing van de woning; bijvoorbeeld wanneer u grotere ramen wilt voor meer lichtinval.

Stap 1: het inmeten van het kozijn

Voordat u kunt kijken naar de kozijnen vervangen, de kosten en mogelijkheden, heeft u de maten nodig. Er moet namelijk een nieuw kozijn besteld worden. Moet het nieuwe kozijn het bestaande kozijn vervangen, dan meet u verticaal en horizontaal, waarbij de kleinst gemeten maat altijd leidend is (zo weet u zeker dat het nieuwe kozijn past). Vervolgens maakt u foto’s van uw huidige kozijnen met de ingemeten maten. U stuurt dit door naar ons via de website of per mail. Wij maken aan de hand van uw maten een vrijblijvende offerte voor u.

Weet u niet precies wat u nodig heeft of wilt u dat wij met u meekijken naar de mogelijkheden, dan neemt u gewoon contact met ons op zodat we u direct persoonlijk verder kunnen helpen.

Is het nieuwe kozijn geleverd, dan kunt u beginnen met het echte werk; het oude kozijn kan verwijderd worden. Eerst haalt u de ramen of deuren uit het kozijn. Gaat het om kozijnen met vast glas, dan snijdt u de rand met kit weg om vervolgens met zuignappen de ruit uit het kozijn te halen. Tussenstijlen worden vervolgens verwijderd door deze uit het kozijn te zagen. Leg de zaag vooral niet weg, want u kunt direct verder zagen. Maak een dubbele zaagsnede in de buitenste dorpel en haal het tussenstuk eruit. Vervolgens kunt u met een breekijzer het oude kozijn verwijderen. Let erop dat u het breekijzer niet tegen de buiten- of binnenmuur afzet; gebruik bij voorkeur een regel of andere dikke lat die u tussen het breekijzer en de muur plaatst. Zo voorkomt u beschadigingen.

Vochtkering controleren

Heeft u de bovendorpel verwijderd, kijkt u dan even naar de vochtkering die gebruikt is. Is dit een loden lap, dan kunt u deze gewoon opnieuw gebruiken. Even schoonmaken en het lood kan zo weer als vochtkering dienen.

Controleert u tegelijkertijd de spouwlatten (als deze gebruikt zijn op de juiste manier). Wanneer deze genoeg aanslag biedt om het nieuwe kozijn te plaatsen, dan kunt u direct beginnen met de montage van het nieuwe kozijn. Is de spouwlat te ver in de muur komen te zitten of is er om een andere reden niet genoeg aanslag, dan kunt u een stelstrook gebruiken. Deze wordt altijd over de spouwlat geschroefd en wordt gebruikt om genoeg aanslag te creëren om zo het nieuwe kozijn vast te kunnen zetten.

Een aantal dingen om in de gaten te houden:

  • De ruimte aan beide kanten van het kozijn moet gelijk zijn; alleen op die manier is de naad rond het kozijn gelijk wat er goed uitziet voor het oog
  • Een kozijn wordt altijd waterpas geplaatst. Doet u dit niet en staat het kozijn uit het lood, dan levert dit problemen op met de ramen of deuren én het is niet goed voor het kozijn zelf
  • Tegenwoordig worden nieuwe kozijnen vooral geplaatst met stripankers; u hoeft dan niet meer door de sponning te schroeven
  • De vrije ruimte na de montage van het nieuwe kozijn wordt volgespoten met purschuim. Dit doet u van binnenuit. Zorgt u voor bescherming van de omliggende materialen (vensterbank, grond, muur) door kranten neer te leggen, dan kunt u zich rustig uitleven met de pur; u snijdt het overtollige materiaal na het drogen namelijk gewoon weg

Heeft u alle voorgaande stappen gevolgd, dan hoeft u het kozijn alleen nog af te timmeren zodat het er fris en strak uitziet. Het belangrijkste is echter dat u door de correcte montage een houten kozijn heeft dat jarenlang meegaat.

Wat zijn de kosten van het kozijn vervangen?

Wanneer u zelf aan de slag gaat met het vervangen van een houten kozijn, vallen de kosten lager uit maar dat geldt alleen wanneer u dit correct doet. In dit geval komen de kosten van de houten kozijnen neer op het kozijn zelf, een bus purschuim en nieuwe latten voor het aftimmeren wanneer u de oude latten niet kunt gebruiken. Ook kunnen er kosten bijkomen voor een nieuwe vochtkering.

Wilt of kunt u niet zelf aan de slag met het vervangen van het houten kozijn, informeert u dan bij een lokale aannemer of timmerman naar de kosten voor het vervangen van het kozijn. U kunt ook contact met ons opnemen zodat wij een complete kostenberekening kunnen maken en een professional bij u in de buurt kunnen zoeken.

Scroll naar boven