BENG-eisen kozijnen bouwbesluit

BENG-eisen kozijnen bouwbesluit; waar moeten kozijnen aan voldoen?

Wanneer het gaat om kozijnen, dan gaat het om de constructie, bouw en isolatie van een woning. Dat betekent dat de BENG-eisen van 2021 ook gelden op het gebied van de kozijnen. De BENG-normen hebben te maken met energiebehoefte, gebruik van energie opgewekt uit fossiele bronnen en het aandeel van stroom uit hernieuwbare energiebronnen. Voor de kozijnen geldt vooral de isolatiewaarde. BENG 2021 heeft hier duidelijke eisen over en de BENG- eisen bouwbesluit moeten in de gaten gehouden worden bij het vervangen van de kozijnen. Wat betekenen de definitieve BENG-eisen nou precies voor uw kozijnen?

Waarom BENG?

BENG staat voor bijna energie-neutrale gebouwen en dit staat hoog op de politieke agenda. Willen we de CO2-uitstoot terugdringen en minder energie gebruiken, dan spelen onze woningen en utiliteitsgebouwen daar een grote rol in. Onzuinige woningen zijn namelijk funest voor de doelstellingen die opgesteld zijn. Zuiniger, milieuvriendelijker en bewuster wonen en leven is dus iets om rekening mee te houden.

De BENG-eisen hebben daarmee niet alleen te maken met de keuze voor de kozijnen, maar gezien onze expertise leggen we hier alleen de aandacht op de kozijnen.

Waar moeten de kozijnen aan voldoen volgens de BENG-eisen van 2021?

Kozijnen zijn belangrijk voor de isolatie en zorgen daarmee voor een energiebesparing indien zij goed gekozen en gemonteerd worden. Dat betekent direct dat de BENG-eisen voor de kozijnen vooral te maken hebben met de isolatiewaarde, die in een U-waarde uitgedrukt wordt. Hoe lager de waarde, hoe beter dit is.

De U-waarde van een kozijn wordt niet alleen door het kozijn zelf bepaalt. Het gaat namelijk ook om het glas. Bij dubbel glas is de U-waarde 2,8. Kiest u driedubbel glas (triple), dan keldert de waarde al naar 0,6. Een goed hardhouten kozijn met drie lagen glas én goede montage is daarmee de beste optie wanneer we kijken naar de U-waarde en daarmee de BENG-eisen die in 2021 actief geworden zijn.

Hoe belangrijk zijn die BENG-eisen nou eigenlijk voor de toekomst?

De BENG-normen vormen een sterke basis waarmee de overheid het energieverbruik in woningen en utiliteitsgebouwen terug wil brengen naar een zo laag mogelijk punt. Wat dit concreet betekent, is dat we verwachten dat de BENG-eisen steeds verder aangescherpt zullen worden.

Bent u van plan een woning te renoveren of werkt u in opdracht van klanten die energiezuiniger willen wonen, plus mogelijk het oog houden op de BENG-eisen, dan is het goed om de lat zo hoog mogelijk te leggen.

Dit heeft namelijk niet alleen een positief effect op de BENG-eisen. Het zorgt ook voor een comfortabelere woning. De juiste kozijnen met goed glas met een lage U-waarde zorgt voor prettiger wonen omdat er minder energie verloren gaat én vocht en tocht minder kans hebben om de woning binnen te dringen.

Kiest u ervoor om nu al rekening te houden met de BENG-eisen en de mogelijke verscherping van de normen die opgesteld zijn, dan bespaart u dit kosten en zorgen in de toekomst. Goed voor u als particulier omdat het wel om uw woning gaat. En goed voor u als architect of bouwbedrijf, omdat dit een verkoopargument is dat lastig te verslaan is in de huidige maatschappij.

BENG-eisen en zo goed mogelijke isolatie van kozijnen

Bent u bouwspecialist en betrokken bij de bouw van woningen met het oog op de BENG-eisen en is isolatie belangrijk voor uw agenda, let u dan vooral ook op ventilatie. Wanneer de volledig gesloten woningen bouwen die zeer goed geïsoleerd zijn, dan creëren we een gevaarlijke leefomgeving. Ventilatieroosters, mechanische of natuurlijke ventilatie mag dus niet ontbreken, zeker niet wanneer zoveel aandacht besteed is aan de isolatie van de woning.

Hoe kunt u het makkelijkst de BENG-eisen 2021 opvolgen voor de kozijnen?

Zoekt u de juiste kozijnen voor uw woning of de woning van uw klant en zijn de BENG-normen van groot belang, omdat hier simpelweg rekening mee gehouden moet worden? Dan is het goed om te letten op de U-waardes, de afwerkingsgraad van de kozijnen en hoe het glas eventueel gekit is. Wij maken al onze kozijnen op bestelling en letten daarbij altijd op de kwaliteit van alle materialen, de afwerking en uiteraard de isolatiewaardes, zodat al onze kozijnen op elke plek ingezet kunnen worden.

Heeft u meer informatie nodig over de isolatiewaardes of loopt u tegen uitdagingen aan met betrekking tot de BENG-eisen 2021, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen u zelfs van detailtekeningen van onze kozijnen voorzien zodat u direct praktische oplossingen kunt vinden voor uw project.

Heeft u specifieke eisen zodat u aan de BENG-eisen kunt voldoen en wilt u tegelijkertijd een hardhouten kozijn vinden dat perfect past bij uw woning, stijl en budget? Neemt u dan vandaag nog contact met ons op. Aan de hand van de informatie die u ons verstrekt, ontwerpen wij een kozijn op maat dat exact is wat u nodig heeft.

Scroll naar boven