Hoe kunt u houten kozijnen het beste onderhouden en schoonmaken?

Grote kans dat u eenmaal per jaar naar buiten gaat om het onderhoud aan uw woning eens te bekijken en te regelen. Verwijderen van aanslag van de muren, wellicht direct het terras of balkon goed schoonmaken om het vuil te verwijderen en bijkans veegt u zelfs de schoorsteen zelf. Tijdens de onderhoudsronde is het een goed idee om direct te kijken naar de kozijnen. Die kunnen namelijk uw hulp goed gebruiken. Wanneer u de kozijnen jaarlijks goed schoonmaakt, gaat de levensduur van een gemiddeld kozijn flink omhoog.

Maar hoe doet u dat nou eigenlijk? Is het schoonmaken van houten kozijnen iets dat u zelf kunt doen? Jazeker en het is nog redelijk simpel ook. Het enige dat u nodig heeft, is een sopje, een zachte doek en mogelijk een trap wanneer u niet makkelijk bij de bovenkant van de kozijnen kunt komen.

Het schoonmaken van houten kozijnen; hoe doet u dat?

Eenmaal per jaar de houten kozijnen schoonmaken is meer dan genoeg. Maak een sopje met een schoonmaakmiddel dat niet agressief is (dit tast de verf of lak namelijk aan), pak een zachte doek (géén schuursponsje) en haal al het vuil met de doek van het kozijn af aan de buitenkant. Bent u klaar met het kozijn, dan doet u er verstandig aan om het kozijn na te spoelen met lauw water, zodat het laatste vuil en het schoonmaakmiddel ook van het kozijn verdwijnt. Dat is overigens ook de reden waarom dit het makkelijkst is tijdens het wassen van de ramen zelf.

Is eenmaal per jaar genoeg?

Eenmaal per jaar is genoeg om problemen met de kozijnen te voorkomen. Niet alleen voorkomt u dat vuil problemen op kan leveren, u ziet beschadigingen op deze manier ook op tijd, zodat u direct in kunt grijpen. Wilt u de kozijnen vaker schoonmaken, dan is het verstandig om dit te doen tijdens de lente en de herfst.

Moet ik alleen het hout schoonmaken?

Het hang- en sluitwerk van de houten kozijnen heeft ook aardig wat te verduren; zelfs wanneer u de ramen niet met regelmaat opent. Wilt u het helemaal goed doen, dan is het verstandig om deze eens per jaar in de teflonspray te zetten. Gebruik geen olie; olie trekt vuil aan wat alleen maar betekent dat u meer werk heeft aan het schoonmaken van de houten kozijnen.

Hulp nodig bij het onderhoud aan de houten kozijnen?

Bent u tijdens het schoonmaken van de kozijnen problemen tegengekomen, zoals houtrot of grotere beschadigingen en wilt u weten wat u het beste kunt doen om dit te verhelpen? Neemt u dan vooral contact met ons op. We geven u graag advies op maat zodat u precies weet hoe u de kozijnen het beste kunt onderhouden. Als specialist op het gebied van houten kozijnen kunnen we u altijd van een antwoord op maat voorzien.

Scroll naar boven