Goed onderhouden van houten kozijnen scheelt tijd en geld

Houten kozijnen zijn een logische en aantrekkelijke keuze. De lange levensduur en de hoge isolatiewaardes maken de houten kozijnen een bijzonder populaire optie voor woningen en bedrijfspanden. Toch zijn er mensen die twijfelen aan de keuze voor hout. Vaak heeft dit te maken met het onderhoud aan de kozijnen. Denkt u dat u jaarlijks in weer en wind buiten moet staan om de kozijnen te onderhouden, dan kunnen we u nu alvast vertellen dat dit verre van correct is.

Houten kozijnen hebben veel minder onderhoud nodig dan veel mensen denken. Daar komt nog eens bij dat het jaarlijks onderhoud aan de kozijnen zo eenvoudig is, dat u het kunt combineren met het wassen van de ramen. Dat is dus absoluut geen reden om niet te kiezen voor houten kozijnen. Om het nog makkelijker te maken voor u, hebben we alles op een rijtje gezet zodat u precies weet waarom goed onderhouden van houten kozijnen juist zorgt voor lagere kosten, minder tijdverlies én een langere levensduur voor de kozijnen, zodat de kosten per jaar nog eens veel lager worden.

Wat gebeurt er wanneer houten kozijnen niet goed onderhouden worden?

Bij gebrekkig of achterstallig onderhoud kunt u erop rekenen dat de houten kozijnen geen lange levensduur hebben. Hout is een natuurlijk materiaal dat goed beschermd moet blijven tegen de invloeden van buiten. Vocht, vuil en andere invloeden zijn allemaal schadelijk voor het hout. Dat is precies ook de reden waarom al het hout altijd behandeld wordt voordat het ingezet kan worden. Bij houten kozijnen kunt u denken aan de verf, die niet alleen voor de sier is, maar ook zorgt voor de bescherming van het hout zelf.

Op het moment dat het houten kozijn beschadigd raakt, of op andere manier kwetsbaar wordt omdat op een bepaalde plek geen bescherming meer is, dan kan het hout beginnen te rotten. Dit gebeurt vaak op een plek waar u het niet kunt zien, in het kozijn zelf. Dat betekent dat er vaak veel schade kan ontstaan voordat u eenmaal doorheeft dat er ingegrepen moet worden.

Bij extreem achterstallig onderhoud zijn de gevolgen groter. Het kozijn verliest zijn functie wanneer de delen te verrot zijn om het glas zelf te dragen. De isolerende functie van het kozijn gaat verloren, net als andere functionaliteiten. Ook kan uw woning op andere plekken schade oplopen, bijvoorbeeld wanneer de rot en het vocht doordringen naar de omliggende materialen. Is dit het geval, dan kunt u erop rekenen dat u de portemonnee flink mag trekken. Het vervangen van alleen de houten kozijnen is dan namelijk niet meer genoeg. Ook zit u gegarandeerd vast aan het inschakelen van een specialist om de situatie te herstellen wanneer het zo ver gekomen is.

Hoe onderhoud ik een houten kozijn op de beste manier?

Hout krimpt en zet uit bij temperatuurverschillen. Daarnaast zijn kozijnen vangers van vogelpoep, stof, vuil, water, sneeuw en wat al niet meer. Toch is dat geen reden voor zorgen, want de kwalitatieve houten kozijnen zijn gemaakt om hier bestand tegen te zijn. Zij hebben echter wel uw hulp nodig. De kozijnen afnemen met een lauwwarme doek is vaak al genoeg. Gebruik milde schoonmaakmiddelen, zoals afwasmiddel. Gebruik nóóit schoonmaakmiddelen met bijtende bestanddelen; deze zijn funest voor de verf- of laklaag op de kozijnen!

Andere dingen waar u op moet letten, zijn de kit (deze kan vervangen moeten worden) en uiteraard het schilderen van de kozijnen. Schilderen van kozijnen is doorgaans eens in de 20 jaar nodig wanneer u gebruikmaakt van kwalitatieve verf. Besparen op de kozijnverf of -lak is onverstandig; dit kost doorgaans namelijk alleen maar meer omdat de beschermende laag aanzienlijk eerder vervangen moet worden.

Wat is de levensduur van een houten kozijn met goed onderhoud?

Wordt een houten kozijn goed onderhouden en regelmatig nagelopen om te zien of er ingegrepen moet worden, dan kan een houten kozijn met gemak 80 jaar of langer mee. Dat is een bijzonder lange levensduur die u niet bij kozijnen van andere materialen terugziet. De investering in houten kozijnen kan fors lijken wanneer u het prijskaartje voorgelegd krijgt, totdat u de totaalprijs deelt over 80 jaar en ziet wat u ervoor terugkrijgt.

Nu we het toch over de kosten hebben; wist u dat het investeren in houten kozijnen ook een verhoging van de waarde van uw woning met zich meebrengt? Bent u eventueel van plan om over een aantal jaar te verhuizen, dan zijn de nieuwe houten kozijnen een goed verkooppraatje én een manier om direct een goed deel van de investering terug te krijgen.

Kan ik houten kozijnen zelf onderhouden of heb ik daar een specialist voor nodig?

U kunt houten kozijnen prima zelf onderhouden. Het schoonmaken van het kozijn is makkelijk en binnen korte tijd klaar. U kunt dit indien gewenst zelfs combineren met het wassen van de ruiten, zodat het niet eens echt een extra handeling is. Het schuren en schilderen van de houten kozijnen kunt u ook zelf, maar daar komt wat meer bij kijken. U kunt altijd een lokale schilder vragen om een offerte, om vervolgens te bepalen of u het zelf gaat doen of toch liever uitbesteedt.

Scroll naar boven