10 tips: plaatsen van houten kozijnen

Houten kozijnen zijn een ideale oplossing; CO2-neutraal (bij het gebruik van het juiste hout en een lange levensduur bij goed onderhoud. De levensduur én het gemak van de houten kozijnen is uiteraard ook afhankelijk van hoe goed de houten kozijnen geplaatst worden. Daarom geven we u graag 10 tips om de kozijnen te kunnen plaatsen als een echte professional.

1) Goede opslag van de kozijnen voordat deze geplaatst worden

Wij leveren onze kozijnen compleet bij u aan; afgehangen en gelakt, klaar om geplaatst te worden. Vaak blijven de kozijnen nog even staan na levering, bijvoorbeeld omdat de plek nog klaargemaakt moet worden waar het kozijn geplaatst gaat worden. Zorgt u er in dat geval voor dat de kozijnen op een goede manier opgeslagen worden; op een bok, op een droge plek en ergens waar opspattend vuil en vocht niet bij de houten kozijnen kunnen komen.

2) Waterpas is de wet

Alle kozijnen (dus niet alleen houten kozijnen) moeten waterpas geplaatst worden. Gokken of een ‘ongeveer’ zijn daarbij onacceptabel. Een kozijn dat niet waterpas geplaatst is, zal altijd problemen geven. U kunt daarbij denken aan het bekende wringen van de ramen, die daardoor niet opengaan of volledig openvallen, maar ook lekkage hoort bij de problemen die hierdoor kunnen ontstaan. Daarnaast is het natuurlijk geen gezicht wanneer uw houten kozijnen uit het lood staan.

3) Goede verankering

Verankering van houten kozijnen is altijd belangrijk geweest. Maar waar ooit enkelglas gebruikt werd en het eigenlijke gewicht van de kozijnen relatief laag was, zien we dat het gewicht van de houten kozijnen tegenwoordig veel hoger ligt; zeker wanneer er meerdere lagen glas gebruikt worden vanwege de isolatiewaarde. Dat betekent dat de oude manier van verankeren vaak niet genoeg is om het gewicht van het kozijn te dragen. Zeker bij oudere woningen kan het verstandig zijn om even te rekenen. Daarvoor kunt u een specialist inschakelen of contact opnemen met ons zodat wij u persoonlijk advies kunnen geven.

4) Verwijder de bescherming niet te vroeg

Onze kozijnen worden geleverd met bescherming. Verwijder die niet te snel. Haal de bescherming pas weg wanneer u klaar bent met het plaatsen van het kozijn of wanneer u bij het materiaal onder de beschermende laag moet zijn.

5) Neem de tijd voor de dichtingen

Goede water- en luchtdichting zijn belangrijk voor de levensduur van het kozijn en de juiste isolatiewaardes; zeker bij nieuwbouw is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden, omdat de woning anders niet aan de strenge richtlijnen voldoen. Netjes werken, de tijd nemen voor de dichting en pas afwerken wanneer alles volledig in orde is dus.

6) Ventilatie

Goede dichtingen zijn belangrijk, maar het is tegelijkertijd belangrijk dat er genoeg ruimte blijft voor (natuurlijke) ventilatie. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht rond het kozijn blijft zitten.

7) Zorg voor een goede, dekkende en complete laklaag

Hout moet beschermd worden. Daarom is het belangrijk om alle delen van het kozijn goed af te lakken, om zo houtrot te voorkomen. Let vooral op de bewegende delen; deze worden vaak vergeten of te matig afgewerkt.

Kiest u voor onze houten kozijnen, dan kunt u deze stap overslaan; wij zorgen ervoor dat alle kozijnen compleet afgelakt geleverd worden in de door u gekozen RAL-kleur.

8) Neem de tijd voor het plaatsen van de ruiten

De ruiten moeten met een goede kitnaad aangebracht worden om zo vocht in het kozijn te voorkomen. Netjes werken met een complete top- en hieldichting is hier belangrijk, om de levensduur van het kozijn te verlengen én ervoor te zorgen dat de ruiten daadwerkelijk in het kozijn blijven zitten.

Kiest u voor onze houten kozijnen, dan kunt u deze stap overslaan. Onze kozijnen kunnen direct geplaatst worden; de ruiten zijn al geplaatst en het kozijn is al afgehangen.

9) Controleer van tevoren of u al het gereedschap op de plek heeft

Wanneer u van tevoren zorgt dat u alles op de plek heeft, dan wordt het makkelijker om te werken. Voor het plaatsen van een nieuw houten kozijn heeft u onder andere een (schroef)boormachine nodig, pluggen, schroeven, spijkers, kit, pur en tochtrubbers. Moet het oude kozijn ook nog vervangen worden, zorgt u dan voor een beitel, hamer, breekijzer, schroevendraaiers en een ijzerzaag plus een (recipro)zaag.

10) Beter zorgvuldig dan snel

De laatste tip is wat elke vakman u kan vertellen: bij het plaatsen van houten kozijnen is het beter om zorgvuldig te werken dan snel het werk te voltooien. Wanneer u de tijd kunt nemen om alles nog eens keer na te lopen voordat u de laatste afwerking rond het kozijn plaatst, dan is dat altijd bevorderlijk. Houdt dit in uw achterhoofd; wanneer u nu de tijd neemt om de houten kozijnen direct goed te plaatsen met aandacht voor alle kleine punten, hoeft u dit kozijn de rest van uw leven nooit meer te vervangen zolang het kozijn jaarlijks een keer schoongemaakt kan worden.

Hulp en advies op maat

Wilt u onze houten kozijnen plaatsen en heeft u vragen over de beste manier? Neemt u dan contact met ons op. We voorzien u graag van de productspecificaties wanneer u een kozijn bij ons bestelt, zodat u precies weet waar u op moet letten wanneer u onze kozijnen gaat plaatsen.

Scroll naar boven