Duurzaamheidsvoordelen van houten kozijnen

Duurzaamheid is een ongelooflijk hot topic vandaag de dag. Bij duurzaamheid denken we vooral aan het reduceren van het gebruik van fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld door te kiezen voor groene stroom en de elektrische auto mag ook niet in dit rijtje ontbreken. Beter isoleren hoort er ook bij, want met betere isolatie hebben we minder energie nodig om te koelen en te verwarmen. Duurzaam leven en wonen doet u niet alleen voor het milieu en de toekomst; in veel gevallen heeft het ook te maken met besparen op de kosten. Wordt duurzaamheid goed toegepast, dan betekent dit doorgaans lagere maandlasten immers.

Hoe passen houten kozijnen nou eigenlijk binnen dit beeld? Waarom worden kozijnen van hout genoemd wanneer het gaat om duurzaamheid en hoe vriendelijk zijn zij eigenlijk voor het milieu als het kozijn van hout gemaakt is?

Hoe kan een houten kozijn duurzamer zijn dan een kunststof kozijn in productie?

‘Kunststof kozijnen zijn veel duurzamer omdat er geen hout gebruikt hoeft te worden.’ Het is een hardnekkige misvatting wanneer het gaat om duurzaamheid. Allereerst omdat de basis van kunststof niet hernieuwbaar is; het leunt sterk op de bestaande voorraad aan olie en we weten dat die opraakt. Daarnaast is voor het produceren van kunststof veel meer energie nodig dan voor het zagen van een boom om daar een kozijn van te maken. Wordt er duurzaam hout gebruikt, voorzien van de juiste certificaten (zoals bij ons standaard het geval is), dan kunt u erop rekenen dat er rekening gehouden wordt met duurzaam verbouwen van hout, dat op zichzelf ook nog eens bijdraagt aan het reduceren van de CO2 door het welbekende proces van fotosynthese.

Houten kozijnen zijn ook in gebruik duurzamer

In de basis is een houten kozijn dus veel duurzamer dan een kunststof kozijn, maar hoe zit het dan met het gebruik? Moeten houten kozijnen niet veel vaker geschilderd en onderhouden worden? En is de levensduur niet veel korter? Nou, niet echt. Een houten kozijn kan namelijk met gemak 80 jaar meegaan wanneer u kiest voor een kwalitatief kozijn dat goed onderhouden wordt. Daarmee doet de levensduur van een houten kozijn dus absoluut niet onder voor een kunststof kozijn. Integendeel; veel houten kozijnen gaan juist veel langer mee dan menig kunststof kozijn.

Daar komt ook nog eens bij dat een houten kozijn beter isoleert dan een kunststof kozijn. Kiest u ook nog voor glas met een hoge isolatiewaarde, dan kunt u er dus gerust op rekenen dat u een groene keuze maakt. Over het schilderen hoeft u zich trouwens ook geen zorgen te maken. Bij gebruik van goede verf en regelmatig onderhoud (het kozijn afnemen met een vochtige doek is meestal al genoeg), hoeft een gemiddeld houten kozijn slechts eenmaal per 20 jaar geverfd te worden.

Nul-op-de-meter betekent dus standaard houten kozijnen gebruiken?

In het kader van duurzaam wonen en leven gaan we naar nul-op-de-meter-wonen. Concreet betekent dat dat de woning netto standaard evenveel of meer energie opwekt dan dat er gebruikt wordt. Om dit mogelijk te maken, is het belangrijk dat er vooral zo min mogelijk energie overbodig gebruikt wordt. De eerste stap die u kunt zetten, is kijken naar de isolatie. Hoe minder warmte of koelte een woning lekt, hoe minder energie er nodig is om de temperatuur in de woning aan te passen door middel van airconditioning of verwarming. De houten kozijnen spelen hierbij een enorme rol, omdat de isolatiewaarde (bij correcte montage uiteraard) hoger ligt dan bij andere kozijnen. Wilt u nul op de meter dan is een houten kozijn dus een logisch begin.

Duurzaam, CO2-neutraal (bij het gebruik van het juiste hout zoals wij doen), een lange levensduur en relatief onderhoudsarm; dat zijn de redenen waarom u kiest voor houten kozijnen. Het is tevens de reden waarom in de toekomst voornamelijk weer gekozen zal worden voor de houten kozijnen, die onmisbaar zijn wanneer we daadwerkelijk naar een nul-op-de-meter-woning willen glijden.

Bent u op zoek naar de meest groene alternatieven voor het (ver)bouwen van uw woning, neemt u dan eens contact met ons op. We vertellen u graag alles over onze houten kozijnen en de maatoplossingen die wij maken voor al onze klanten; ongeacht of u een particulier bent of een bouwbedrijf heeft dat een grootschaliger project op wil zetten met duurzame, CO2-neutrale houten kozijnen met een bijzonder lange levensduur.

Scroll naar boven