Hoe lang gaan houten kozijnen mee - levensduur kozijnen

Hoe lang gaan houten kozijnen mee? Wat is de levensduur?

Houten kozijnen zijn nog altijd een sterke favoriet van veel mensen. De hardhouten kozijnen hebben een sterke uitstraling en het brede aanbod aan profielen en afmetingen maakt het een makkelijke keuze, zeker wanneer u bepaalde wensen of eisen heeft. Maar hoe lang gaan de houten kozijnen eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur van de houten kozijnen zelf te verlengen?

De gemiddelde levensduur van houten kozijnen ligt zo tussen de 80 en 100 jaar. Uiteraard is dat afhankelijk van de kwaliteit van de houten kozijnen zelf en het onderhoud aan het kozijn. Uitgaande van de hoogkwalitatieve kozijnen die wij leveren met gemiddelde onderhoud mag u gerust rekenen op een levensduur van 100 jaar voor de houten kozijnen.

Waarvan is de levensduur van houten kozijnen afhankelijk?

Er zijn verschillende factoren die een grote rol spelen op het gebied van de levensduur van de houten kozijnen. U kunt hierbij denken aan de mate van afwerking, oftewel de afwerkingsgraad. Op het moment dat u een matig afgewerkt kozijn laat plaatsen, is de levensduur van dit kozijn direct al lager dan een goed afgewerkt kozijn. Het houtwerk heeft namelijk veel te verduren. Vocht, warmte, druk op het kozijn zelf en tal van andere omstandigheden kunnen invloed hebben op de staat van het hout.

Is het kozijn compleet nagekeken, zijn er geen beschadigingen, is alles goed geverfd, gekit en afgedicht, dan is de rol van deze invloeden vele malen kleiner. Goed om rekening mee te houden dus. Net als de keuze voor het materiaal overigens. Zo kunnen we bij ons hardhouten kozijnen makkelijk een lange levensduur garanderen omdat de kwaliteit van het materiaal uitstekend is.

Ook speelt de montage een grote rol. Ook hier gaat het om afwerking, mogelijke beschadigingen en het afdichten van het kozijn aan de kanten, zodat de werking en bescherming van de kozijnen optimaal geregeld is. We zien nog altijd met regelmaat dat houten kozijnen te vroeg vervangen moeten worden omdat zij niet goed gemonteerd zijn.

Hoe kan ik zelf de levensduur van de kozijnen verlengen?

Wilt u de levensduur van de houten kozijnen verlengen, dan is het goed om op te letten bij de montage. Weet u hoe u kozijnen moet monteren en heeft u de tijd en het gereedschap, dan kunt u dit prima zelf regelen. Weet u niet hoe het moet of heeft u weinig tijd? Dan schakelt u beter een specialist in. Dit komt met een kostenplaatje, maar dat wordt opgeheven door de besparing wanneer de isolatie wél goed geregeld is, er géén vocht in uw woning komt en de levensduur van de houten kozijnen aanzienlijk verlengd wordt.

Een andere manier om de optimale levensduur te garanderen van houten kozijnen, is simpelweg door te kiezen voor kwalitatieve kozijnen. Deze kosten iets meer, maar de langere levensduur betaalt zich uiteraard terug. Zelfs bij de verkoop van uw woning zijn kwalitatieve kozijnen een meerwaarde. Goed om in de gaten te houden dus!

Goed onderhoud verlengt de levensduur van houten kozijnen

Er zijn mensen die denken dat houten kozijnen jaarlijks onderhoud nodig hebben om deze in goede staat te houden. Dat is niet waar. Hoewel houten kozijnen wel meer onderhoud vergen dan kunststof kozijnen, is het niet zo dat u jaarlijks een dag kwijt bent aan het onderhoud.

Goed onderhoud begint met het schoonhouden van het houtwerk. Dit doet u gewoon met een vochtige doek, wanneer u bijvoorbeeld de vensterbank schoonmaakt. Het gedeelte van het kozijn dat in uw woning is, heeft overigens het minste aan onderhoud nodig.

De buitenkant is een ander verhaal, al is het hier bijzonder afhankelijk van de locatie en het materiaal van het kozijn. Is het kozijn gemaakt van een zachter houtsoort, dan heeft de buitenzijde van het kozijn zo eens in een vijf jaar een onderhoudsbeurt nodig. Bij onze hardhouten kozijnen is dat niet het geval. Eens in de 10 tot 15 jaar (afhankelijk van de locatie) volstaat doorgaans om de levensduur van de houten kozijnen te optimaliseren.

Wat moet ik doen bij het onderhoud?

  • Maak de kozijnen schoon met ontvettingsmiddel
  • Krab de verf af en schuur het houtwerk goed op
  • Verwijder rot hout en vul dit op met goed hout en middel dat houtrot tegengaat
  • Schuur de kozijnen totdat deze egaal zijn en maak de kozijnen hierna schoon (ontvettingsmiddel werkt ook hier het beste)
  • Schilder de kozijnen met grondverf
  • Schuur de kozijnen opnieuw
  • Breng de eerste verflaag aan
  • Schuur de kozijnen wanneer de verf helemaal droog is
  • Schilder de kozijnen een tweede maal
  • En dat is het; de manier om nogmaals minstens 10 jaar met uw kozijnen door te kunnen!

Onderhouden of vervangen?

Twijfelt u of de resterende levensduur van uw houten kozijnen nog een onderhoudsbeurt waard is, of dat het wellicht beter is om deze te vervangen? Neem dan contact met ons op; we kijken graag met u mee om te zien wat de beste optie is voor uw situatie.

Scroll naar boven