Houten-voordeur-duokleur

Welke kleur kozijnen? Trends, persoonlijke voorkeur en uw situatie op een rijtje

Overweegt u om uw kozijnen te schilderen en daarbij te kiezen voor een andere kleur? Of is het tijd om de kozijnen te vervangen en wilt u daarbij kiezen voor een nieuw uiterlijk en weet u nog niet welke kleur kozijnen u wilt? Er zijn tal van factoren om rekening mee te houden, die we voor u onder elkaar gezet hebben. Daaronder hebben we een aantal van onze eigen favorieten gezet zodat het makkelijker wordt om de juiste kleur kozijnen te kiezen voor uw woning of bedrijfspand.

Voordat u de rest van deze blog leest: wist u dat u bij ons uit meer dan 200 verschillende kleuren kunt kiezen voor uw nieuwe kozijn? Daarmee kunnen we altijd exact de kleur leveren die u wilt hebben en hoeft u de komende jaren niet zelf aan de slag met verf.

Kleur van kozijnen bepalen aan de hand van trends

Woontrends hebben meer invloed op de keuzes die u maakt dan u wellicht beseft. Sterker nog, het zijn de trends die grotendeels bepalen hoe het aanbod van de meubelmarkten eruitziet, welke tapijten voorin de winkel liggen en welke kleur gordijnen de overhand heeft. Voor kozijnen geldt dit in iets mindere mate, al hebben we een flinke rage gezien rond de antracieten kozijnen, maar moet wel rekening gehouden worden met de trends. In de meeste gevallen moet de kleur van de kozijnen een aanvulling zijn op de kleuren binnen de woontrends of een contrasterende kleur zijn om zo wat meer afwisseling te bieden.

Eigen voorkeur zou altijd een rol moeten spelen

Hoewel we er lang niet altijd bij stil staan, hebben we allemaal een eigen voorkeur wanneer het aankomt op kleuren of de uitstraling van onze huizen of bedrijfspanden. Aangezien het gaat om een kleur die u waarschijnlijk meerdere malen per dag gaat zien, is het goed om rekening te houden met uw eigen voorkeur. Wij raden aan om meer gehoor te geven aan de persoonlijke voorkeur dan aan de trends, aangezien woontrends sneller veranderen van uw persoonlijke smaak. U wilt immers niet elk jaar met verf langs de kozijnen omdat de trend veranderd is om de meubelboulevard weer interessant te maken voor tweede paasdag.

De situatie van uw woning of bedrijfspand

Met de situatie bedoelen we in dit geval de ligging, de staat en hoe het gebouw er verder uitziet. Deze factoren zijn van belang, omdat u er immers wel voor wilt zorgen dat de kleur van de kozijnen goed staat in de omgeving waar het pand gesitueerd is én aansluit bij de overige kleuren die gebruikt zijn. Ook komt hier de vergunningseis om de hoek kijken. Wilt u kozijnen vervangen door heel andere kozijnen of scherp afwijkende kleuren aan de straatzijde? Dan kan dit betekenen dat u een vergunning aan moet vragen bij de gemeente. Ook een factor om rekening mee te houden.

De kleur van de kozijnen bepalen: dit moet u zeker niet doen

Wilt u de kozijnen (laten) verven in een kleur die u nog nooit eerder gezien heeft bij kozijnen? Dan is het tijd om voorzichtig te zijn. Er is een reden waarom kozijnen niet vaak geschilderd worden in felgroen, paars of een scherpe kleur geel. Wellicht dat u dit een leuke kleur vindt, maar deze kleuren zijn nauwelijks op een goede manier in te passen in een huis of een bedrijfsgebouw. Ook is het goed om rekening te houden met de mogelijke verkoop van de woning. Woningen met excentrieke kleuren staan vaak langer op de markt, omdat dit meer kopers afstoot dan aantrekt.

Wit of gebroken wit, zeer populaire kleuren in Nederland

Twee kleuren hebben al geruime tijd de overhand in Nederland en dit zijn wit en gebroken wit. De wat valere witte kozijnen zijn wat vergeeflijker wanneer het gaat om schoonmaken en contrast met andere kleuren. Een andere reden voor de populariteit van deze kleuren is vreemd genoeg de populariteit zelf. Veel mensen vervangen kozijnen door kozijnhout met dezelfde kleur en ook bij het opnieuw schilderen wordt vaak gekozen voor dezelfde kleur.

Antraciet, zwart of lichtgrijs, is dat een optie voor u?

Antraciet, lichtgrijs en zelfs zwart zijn kozijnkleuren die we steeds vaker terugzien. Dit past niet alleen goed bij de modernere woningen en bedrijfsgebouwen, maar ook voor landelijke woningen kan dit een zeer geschikte optie zijn. Mocht u het idee hebben dat de zwarte kleur te hard overkomt op de kozijnen of dat deze sneller overschilderd moeten worden omdat donkere kleuren meer aandacht nodig hebben, dan kunt u altijd kiezen voor een van de vele grijstinten.

Weet u nog niet precies welke kleur kozijnen u wilt? Neem dan vooral contact met ons op zodat we u persoonlijk verder kunnen helpen met het maken van een keuze.

Scroll naar boven