Houten tuindeuren

Kan ik houten kozijnen zelf plaatsen of laat ik dat het beste over aan een vakman?

Nederlanders gaan graag zelf aan de slag met het gereedschap tijdens een verbouwing, renovatie of aanpassing van de woning. Dat heeft te maken met het feit dat de kosten hierdoor lager uitvallen én het feit dat (vooral de wat oudere generaties) genoeg technische kennis hebben om zelf aan de slag te gaan. Bij het plaatsen van houten kozijnen is het vaak de vraag of u dit zelf kunt doen of dit beter uit kunt besteden. Aangezien dit een vraag is die we regelmatig van onze klanten krijgen, vindt u hieronder de belangrijkste factoren om rekening mee te houden waarna u direct weet of u zelf aan de slag gaat of toch offertes gaat vergelijken.

Hoe technisch bent u?

Er is niet extreem veel technische kennis nodig om een kozijn te vervangen. Een nieuw kozijn plaatsen op een plek waar nu een muur is, is echter een heel ander verhaal. Daarvoor is veel bouwtechnische kennis nodig en wordt in de meeste gevallen uitbesteed. Bij het vervangen van een bestaand kozijn is enige technische kennis vereist, plus een scherp oog aangezien nauwkeurigheid een van de belangrijkste factoren is.

Wat heeft u daarnaast zoal nodig om een kozijn zelf te vervangen:

  • Bescherming (doeken, bril, handschoenen)
  • Gereedschap zoals schroevendraaiers, rolmaat, kitspuit, reciprozaag en andere zagen
  • De juiste kit
  • Trappen, steigers en/of opstapjes
  • Tape
  • Muurankers
  • Voldoende tijd om rustig te kunnen werken (een onderschatte factor bij het klussen!)

Uiteraard heeft u ook een kozijn nodig dat u gaat plaatsen. Bij ons kunt u altijd een houten kozijn op maat bestellen in elke gewenste kleur. Aangezien onze hoogkwalitatieve kozijnen een lange levensduur hebben, weet u zeker dat u direct voor een zeer lange periode klaar bent.

Houd rekening met verwarmingselementen

Het gaat niet om de temperatuur midden in de kamer, maar om de temperatuur van het oppervlak waar de verf aangebracht wordt. Staat er een verwarmingselement vol open en is deze gemonteerd onder het kozijn (wat standaard is), dan kunt u erop rekenen dat de temperatuur daar aanzienlijk hoger is dan de 20 graden die uw thermometer aangeeft. Zorg er daarom vooral voor dat verwarmingsbronnen in de buurt van de kozijnen correct afgesteld zijn.

De locatie en omvang van het kozijn: vaak de doorslaggevende factor

De belangrijkste factoren bij het bepalen of u zelf de houten kozijnen gaat vervangen, zijn de locatie en de omvang van het kozijn. Een kleiner kozijn op de begane grond is immers aanzienlijk minder angstaanjagend dan een kozijn van meer dan 2 meter breed op de tweede etage, zelfs wanneer u weet dat het kozijn eerst zonder het glaswerk geplaatst wordt.

Hier geldt: hoe makkelijker de locatie en hoe kleiner het kozijn, hoe waarschijnlijker het is dat u zelf aan de slag kunt gaan met de kozijnvervanging. Heeft u op voorhand al het idee dat het lastig of simpelweg te moeilijk wordt? Begin dan niet aan de klus en kies voor een vakman.

Gebruikmaken van de informatie die aanwezig is

Er zijn ongelooflijk veel handleidingen, aanwijzingen en tips online te vinden. Kijk vooral ook even naar onze handleiding voor het plaatsen van houten kozijnen en 10 tips voor kozijnvervanging die u niet wilt missen. Kozijnen worden daarnaast standaard geleverd met handleidingen en informatie met betrekking tot het plaatsen van het kozijn. Pak gerust een kop koffie (of twee) en neem de instructies en informatie eens rustig door voordat u begint. Heeft u op een gegeven moment het idee dat u weet wat u moet doen om het kozijn te vervangen? Dan kunt u met een goed gevoel aan de slag.

De voordelen van zelf houten kozijnen plaatsen

Kiest u ervoor om zelf de houten kozijnen te plaatsen, dan bespaart u honderden euro’s per kozijn dat u zelf vervangt. Een ander bijkomend voordeel dat vaak vergeten wordt, is dat u tijdens de werkzaamheden andere kleine problemen makkelijk direct mee kunt pakken wanneer u toch al aan het werk bent op die plek. Voor de meeste mensen is de geldbesparing echter de doorslaggevende factor.

De voordelen van het inschakelen van een vakman

Uiteraard zitten er ook nadelen aan, al hebben die voornamelijk te maken met foutieve montage van het kozijn. Monteert u het kozijn niet op de juiste manier, dan kan dit zorgen voor lekkage, tocht of ramen die simpelweg niet open kunnen omdat het kozijn klemt of niet waterpas geplaatst is. Ook bij correcte montage zitten er nadelen aan zelf een kozijn vervangen. Zo zit een ongelukje in een klein hoekje (ook buiten uw schuld om) en kost het vervangen van een kozijn nou eenmaal veel tijd omdat het een nauwkeurige klus is waarbij gelet moet worden op tal van factoren. Een laatste punt is dat u géén gebruik kunt maken van de isolatiemaatregelensubsidie wanneer u het nieuwe kozijn zelf plaatst.

Gaat u zelf aan de slag of huurt u een professional in?

Dat er tal van handleidingen zijn en veel informatie waar u gebruik van kunt maken, is niet altijd een goede reden om zelf aan de slag te gaan. Bent u echter enigszins technisch aangelegd en heeft u het idee dat u zelf het kozijn kunt vervangen, eventueel met de hulp van een vriend of familielid? Dan is dit zeker iets dat u kunt overwegen.

Heeft u niet de tijd, geen technische kennis of andere bezwaren, zoals hoogtevrees? Vraag dan een offerte aan bij een aantal bedrijven, zodat u de prijzen en het aanbod naast elkaar kunt leggen om zo de beste optie te kiezen. Uiteraard kunt u de gewenste houten kozijnen gewoon bij ons bestellen en staan wij altijd klaar om u persoonlijk te helpen bij vragen over de kozijnen of de montage.

Scroll naar boven